Wonen in Nieuwegein
Op 1 juli 1971 ontstond, na samenvoeging van de vroegere gemeenten Jutphaas en Vreeswijk, de gemeente Nieuwegein. Nieuwegein heeft zo'n 65.500 inwoners en mag dus een stad genoemd worden. Geografisch gezien ligt Nieuwegein erg centraal aan de zuidkant van Utrecht. Aan de zuidzijde grenst de gemeente aan de rivier de Lek en aan de westzijde aan Rijksweg A2.
Relatief nieuwe gemeente
In een periode waarin veel mensen wegtrokken uit het - toen nog niet zo aantrekkelijke - centrum van Utrecht, ontstond de relatief nieuwe gemeente Nieuwegein als groeikern. In korte tijd groeide de veelal veel kleinere omliggende gemeenten rond Utrecht zoals Nieuwegein, Zeist, Maarsen en Bunnik enorm.
De groeikernen die deel uitmaakten van regio groot-Utrecht, kregen allemaal hun eigen voorzieningen. Denk hierbij aan een eigen stadshart met station of ov-verbinding, winkels, bibliotheek en dergelijke, waardoor het aantrekkelijke woonplaatsen werden.
De geschiedenis van Nieuwegein
Zoals eerder benoemd, is Nieuwegein ontstaan door samenvoeging van twee vroegere dorpjes Jutphaas en Vreeswijk. Vreeswijk grenzend aan de Lek, Jutphaas daar net boven en beiden aan de Vaartsche Rijn (een van de oudste kanalen in Nederland).
Waar komt de naam Nieuwegein dan vandaan, vraag je je misschien af. Dat zit zo. In de 13e eeuw lag er een klein stadje Geyne of ’t Gein dit gebied, waar ook een klooster werd gevestigd (Nazareth). Een paar honderd jaar later verviel het stadje met klooster tot een buurtschap. Bij het bedenken van de nieuwe naam, werd gekozen voor Nieuwegein - het nieuwe Geyne, in de Oude Geynse-polder als verwijzing naar de historie van het gebied.
Naamweetjes
Wist je dat de lokale voetbalvereniging (SV Geinoord) en het landgoed Oudegein in de gelijknamige Nieuwegeinse wijk (zowel het park als het kasteel Oudegein) verwijzen naar de naam van het oorspronkelijke stadje?